alyanak

ZEYTİN HASADIMIZ SÜRÜYOR…

(Ailenizin zeytinyağcısı var mı? Neden yok?)

“Yorulmak” çoğu zaman istenmeyen bir durum olarak ifade edilir. Bizim için de öyle. Ancak bu günlerde değil. Çünkü zeytin hasadına başladık. Evet, yoruluyoruz ancak çok da mutluyuz. Ağaçlarımızın doğal yaşamlarına kattığımız emeğimizin karşılığı olan ürünlerimizi nihayet toplayabiliyoruz. Bu duygunun bize verdiği haz öyle güzel ki, tarif edilmesi gerçekten zor. Süreci bilenler hak verecektir.

Mayıs ayında açan çiçeklerin meyveye dönüşmesi ilk sevinç kaynağıdır zeytinciler için, ama aynı zamanda hasada kadar geçecek zorlu bir sürecin de başlangıcıdır. Gerçi bu zorluğu daha çok ağaçlar çeker ama biz de en az onlar kadar sıkıntılı bir dönem yaşarız. Önce aşırı sıcaklardan endişe duyarız. Ağaçlar susuzluk çeker. Bazen meyveler buruşur, yaprakların rengi solar. “Zeytuni” denilen renk neredeyse kaybolur ağaçlarda. Yazın “Keşke bir yağmur yağsa” deriz. Hem kendimiz hem de ağaçlarımız için isteriz bunu. Çoğu zaman yağmaz. Sonra eylül ayı gelir. Biz de sonbahar yağmurlarını bekleriz. Ne de olsa artık yağmur mevsimi gelmiştir. Umutla “Herhalde yağacaktır” deriz. Ama içimizden ne sıkıntılar çekeriz bir bilseniz. Ağaçlarımız,  gözümüzün önünde tıpkı hastalıktan eriyip tükenen bir yakınımız gibidir. Üzülürüz. Yüzümüz asıktır. Hava tahmin raporlarını yakından takip ederiz. Bir yandan ağaçlarımızı sulama olanaklarını bulmaya çalışırız. Bu işlem çok da kolay değildir. Arazi şartlarının zorluğunun yanı sıra böyle bir işlemin maliyetinin yüksekliği de bizi kara kara düşündürür. Derken yağmur ağaçların imdadına yetişir. Tabi bizim de. Ağaçlar öyle susamıştır ki sadece kökleriyle değil yapraklarıyla ve dallarıyla da suyu bünyesine alır. Ne güzel bir olaydır bu!

Eylül ayının sonlarına doğru zeytinlikleri gezmek çok keyif verir bizlere. Çünkü artık ağaçlarımız yeniden sürgün oluşturmaya, yapraklarının renkleri değişmeye ve tekrar zeytuni tona dönüşmeye başlamıştır. Ayrıca zeytin meyveleri de irileşmiş ve kırma zeytin yapma zamanı yaklaşmıştır.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da kısaca benzer şeyler yaşadık ve nihayet Eylül sonu- Ekim başı gibi kırma zeytinlerimizi yaptık. Sonra da yağlık zeytin hasadı için beklemeye başladık.

Kırma zeytinler işleme tekniği nedeniyle çok hızlı şekilde tatlanır, yoğun acılığı gider ve yenecek duruma gelir. Fakat kısa sürede tüketilmesi gerekir. Ancak bu şekilde, zeytin meyvesinin kendine özgü doğal acımtırak ve buruk tadına varılabilir. Bu tadın bir diğer özelliği ise, yeni elde edilmiş taze zeytinyağlarında da bulunmasıdır. Yani diyebiliriz ki; taze kırma zeytin yeme şansı bulanlar, iyi bir zeytinyağında olması istenen hoş koku ve meyvemsi tatların bir kısmını da tanımış olurlar. Ancak, sadece bir kısmını tanımış olurlar. Çünkü zeytin meyvesinde, meyvelerin yeşil, sarı, pembe, kızıl ve siyah renkte oldukları döneme ve ağacın yetiştiği şartlara bağlı olarak birçok koku, tat ve lezzet verici doğal ürünler oluşur ve tüm bu özellikler zeytinyağına geçer. Bu yönüyle zeytinyağı için farklı kokular ve lezzetler açısından zengin bir üründür diyebiliriz. Zeytinyağının beslenme ve sağlık açısından da bir çok faydası olduğu, özellikle erken hasat edilmiş, yani zeytinlerin tamamen siyahlaşmadığı bir diğer deyişle olgunlaşmadığı dönemde hasat edilmiş zeytinlerden elde edilmiş zeytinyağının biyolojik değerlerinin en üst düzeyde olduğu bilinmektedir. Bu nedenle zeytin hasadına başlamak için en uygun zamanı belirlemek gerekmektedir. Her yıl zeytinin hasat edilebileceği en uygun tarihler değişebilir. Ancak hasada başlama döneminin doğru bir şekilde belirlenebilmesi için değişmeyen kriter meyvelerin renklenme durumu ve ağaçtaki oranlarıdır.

Kısaca paylaştığımız bu bilgilerden sonra, yine bu yıla dönecek olursak; nihayet Kasım ayı sonu itibariyle zeytin hasadına başladık. Çünkü zeytinlerimiz istediğimiz renk dağılımı durumuna ulaştı. Evet hasada başladık. Bu günlerde yoruluyoruz.Ama keyif verici bir yorgunluk.Herhalde yüzümüzden okunuyor.

Keyif verici bu yorgunluğumuz 10 gün kadar sürecek. Önce Çanakkale-Dümrek Köyündeki “organik bahçemizin” hasadını tamamlayacağız. Buradan topladığımız zeytinlerimizi tarlaya yakın olan Taştepe Köyü’ndeki eski sistem, sulu baskı veya taş baskı denen bir işletmede sıktırmaya başladık. Oldukça iyi özelliklere sahip, erken hasat, naturel sızma (0,7 asit), soğuk sıkım ve çiğ yağ elde ettik. Yağ hiçbir şekilde ısıya ve suya maruz kalmadı. Hasadımız sürüyor.

taş baskıda zeytinyağlar süzülürken

ustayla sohbetin tadı başka

Bir yandan zeytin konusunda uzman olan Y. Ziraat Mühendisi bir arkadaşımızla ortak olduğumuz Küçükkuyu’daki zeytinlerimizi de toplamaya başladık ve birkaç parti oldukça kaliteli, naturel sızma (0,4 dizyem) yağ elde ettik. Küçükkuyu’daki bahçelerimizde bu yıl “iyi tarım uygulamaları” çerçevesinde bakım işlemleri uygulayabildik. Önümüzdeki yıldan itibaren bu bahçelerde de organik tarım uygulamasına başlayacağız. Ancak ne yazık ki Küçükkuyu’ya yakın sulu baskı-taş baskı fabrika olmadığı için zeytinlerimizi TARİŞ’e ait kontinü sistem çalışan fabrikada sıktırabiliyoruz.

Zeytinyağı gibi beslenmemiz içerisinde önemli bir yere sahip olan temel bir gıda ürününe sağlıklı bir şekilde ulaşmak ister misiniz? Ailenizin zeytinyağcısı olmak bizi mutlu eder.

Çok yakında aşağıdaki kategorilerde taze zeytinyağlarımızı sizlere sunmayı planlıyor ve siparişlerinizi bekliyoruz. İlgilenirseniz bizi arar mısınız?

1.Taş baskı çiğ yağ –erken hasat, organik naturel sızma (en çok 0,8 asit)-Dümrek Köyü Zeytinyağı

2. Kontinü soğuk sıkım –erken hasat,  iyi tarım naturel sızma ( en çok 0,8 asit)-Küçükkuyu Zeytinyağı

Zeytinyağı kadar sağlıklı, güzel günler dileklerimizle.

Süheyla Doğan Ünal

suheyladogan@gmail.com

0533 4552102

kutsal zeytin

DSCN4836

Reklamlar
Kenar | Bu yazı Genel içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s